::z:a:p:i:e:k:a:n:k:a:::t:i:f:f:a:n:y::

Przepis i zdjęcia nadesłała z Londynu Marta Hloušek

[10.11.2004] Przepis poznałam dzięki mojej współokatorce z Nowego Orleanu - Tiffany, jest on najprawdopodobniej autorstwa jej mamy. Tam, gdzie obecnie mieszkam wszystko jest paczkowane więc składniki można bardzo łatwo przedstawić jak na poniższym zdjęciu. Paczka tego, tego i tego. Proporcje są w sumie dowolne, zależy co kto lubi. Ja ostatnio, z powodu niedoboru żelaza walnęłam podwójną dawkę szpinaku ale wyszło zbyt trawiaste.

   

Składniki:
- 1/2 kg dowolnego mielonego mięsa
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (lub 1/3-1/2 kg świeżego)
- 250 gramów sera żółtego
- 2 opakowania wiejskiego twarożku (albo jedno)
- 2 cebule całkiem spore
- 5 jajek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła albo oleju
- sól, pieprz

       
 

1. Przesmażamy mięso z cebulą na maśle lub oleju.
2. Szpinak - jeśli świeży opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie wrzucamy na wrzatek na 4 minuty, po odcedzeniu siekamy. Jeśli mrożony to przygotowujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu (np. przesmażamy przez 3 minuty w trzech łyżkach wody).
3. Mięso z cebulą mieszamy ze szpinakiem, twarożkiem i surowymi jajkami. Solimy i pieprzymy do smaku. Uzyskaną nieapetyczną breję przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 50 minut w temp. 200. Gotowe, smakuje bosko.

     
: : << poprzedni : : : : następny >> : :