:k:u:r:c:z:a:k:
:w:
:j:o:g:u:r:c:i:e:
[31.08.2002] Curry z kurczakiem w jogurcie to potrawa nieco a la indyjska, ale w wersji raczej europejskiej. Jest zasadniczo bardzo prosta do ugotowania (wcześniej, co też jest proste trzeba zamarynować kurczaka w jogurcie przez kilkanaście godzin) i trudno tu coś sknocić, wymaga jednak pewnej uwagi przy przyprawianiu - można użyć albo gotowej mieszanki przypraw, albo zrobić ją samemu, i to jest właśnie ryzykowne.
Możliwości jest wiele, minimaliści zadowolą się mieszanką przypraw "curry", którą można kupić w każdym spożywczaku. "Curry" to taka zuniformizowana tabletka ze smakiem Orientu dla Zachodu, jej podstawową wadą jest to, że sprowadza nieskończone bogactwo smaków indyjskich masali do jednego, łatwo przyswajalnego worka (dosłownie). Jeśli chce się kupować gotowe masale (indyjskie mieszanki przypraw) to raczej polecałbym wypróbowanie różnych zestawów do konkretnych potraw (są także specjalistyczne do kurczaka), oraz pysznych koncentratów w słoikach, nie powiem jakiej firmy, parszywie drogie.
Robienie samemu mieszanek jest niewątpliwie bardzo ciekawe, poznajemy wtedy wszystkie indyjskie przyprawy bardzo dokładnie i elementarnie, jednak efekty naszych eksperymentów mogą być różne. Zwłaszcza korzystając z oryginalnych indyjskich przepisów możemy nieraz się rozczarować, bo są to czasem smaki, które musimy najpierw nauczyć się odczytywać. Zresztą nie będę się tutaj za bardzo mądrzyć, bowiem w Indiach nigdy nie byłem, a moje dłuższe już boje z książką kucharską "Kuchnia Kryszny" nie wieńczą żadne spektakularne sukcesy. W każdym razie skompletowałem wszystkie przyprawy indyjskie, uprawiam też kolendrę więc mogę sobie pozwolić na kombinowanie własnych skromnych masali.
masala michała
ilość proporcjonalna do przepisu na kurczak, wartości w łyżeczkach do herbaty
1/2 kurkumy
1 kminu indyjskiego
1/4 czarnego pieprzu
1/2 czarnuszki
1/4 suszonej papryczki chili
1/3 startego kardamonu
1/3 startych goździków
1/3 soli

potrzeba:
30 dag piersi z kurczaka
1 cebula (czerwona lub biała)
1 marchewka
3 pomidory
2 szklanki jogurtu
2 ząbki czosnku
przyprawy: jakaś indyjska mieszanka do kurczaka, albo 2-3 łyżeczki curry, albo MASALA MICHAŁA (przepis obok)
zielone liście kolendry (jeśli są)

koszt: 6 zł (2-3 porcje)


1. Kurczaka umyć pokroić na ok. 2-centymetrowe kawałki, dodać pokrojoną w talarki marchewkę, cebulę, wyciśnięty czosnek, oraz mieszankę przypraw (albo moją masalę, albo "curry", albo co tam się "indyjskiego" znajdzie). Zalać 1 i 1/2 szklanki jogurtu, wymieszać i odstawić do lodówki na 10 godzin, albo i dłużej aby się pięknie wszystko zamarynowało.
2. Cały ten interes przełożyć (zapewne już następnego dnia) do garnka i gotować na małym ogniu. Aha, jeszcze pomidory - sparzyć i obrać ze skórki, rozdrobnić i dodać do kurczaka. Gotować wszystko razem w tym samym jogurcie, w którym kurczak się marynował około 30-40 minut pod przykryciem, aż kurczak będzie gotowy. Kruchy i delikatny jak aniołek.
3. Podawać z ryżem polane jogurtem i posypane świeżą kolendrą.


Kurczak z warzywami w marynacie jogurtowej.

kliknij tutaj aby zobaczyć wyjątkową fotografię kurczaka w jogurcie curry po tatrzańsku albo himalajsku >>>
: : << poprzedni : : : : następny >> : :