::::s:o:s::::p:o:m:i:d:o:r:o:w:y::::

 


Na zdjęciach wersja sosu z czarnymi oliwkami i czerwoną papryką, ale bez parmezanu.

[07.03.2002] Sos pomidorowy jest w pewnym sensie osuszoną zupą pomidorową i na odwrót. Istnieje w tysięcznych wersjach, można go robić ze świeżych pomidorów, a także z różnych przetworów, przecierów, koncentratów. Można dodawać różne warzywa i zioła w ulubionych proporcjach. Sosy pomidorowe to ocean, tutaj jedna z prostszych i skromniejszych wersji:


składniki:
1/2 kg pomidorów bez skórki (przecier, świeże, puszka)
1-2 cebule
3 ząbki czosnku
oliwa (3 łyżki), sól, pieprz, zioła (głównie bazylia i oregano)

koszt: 4 zł (4-5 osób)

1. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie.
2. Dodać pomidory, rozgnieciony czosnek, zioła (jeśli świeże, to na końcu), przyprawy.
3. Gotować tak długo, aż sos będzie nam smakować, jeśli za kwaśny - dodać odrobinę cukru.
4. Podawać do różnego makaronu i posypywać utartym parmezanem.

:u:w:a:g:i:

-Ja gotuję zazwyczaj bardzo długo taki sos, na małym ogniu, pod przykryciem nawet 40 minut. Chyba Włosi robią to o wiele szybciej - z 15 minut i mają wtedy bardziej naturalny, pomidorowy smak, ale podejrzewam, ze mają też inne pomidory... Dla mnie optymalny jest dobrze "przegryziony" smak, ale bardzo łagodny, jeśli gotuję krócej to sos jest mi za kwaśny.

-Z cebulą trzeba ostrożnie - nie przypalić tylko zeszklić!

-Jeśli sos w wyniku gotowania zbyt się zagęści z tendencją do przypalania należy dodać odrobinę wody, albo oliwy, albo mleka, albo cokolwiek.

-Parmezan najlepszy jest oczywiście włoski w kawałku, ale piekielnie drogi, najgorszy zaś to niby parmezan-włoski starty w małej plastikowej torebeczce, zresztą też drogi. Ja wybieram wersję ekonomiczną - kupuję polski parmezan (Polser), najchętniej w kawałku, chociaż nie zawsze można dostać. Jest trochę podobny do włoskiego ;-), wiem, że to kontrowersyjny wybór.

-Ten sos ma bardzo prosty i szlachetny smak (jeśli użyjemy dobrych składników), ale można go urozmaicić w dowolny sposób np.: oliwkami, kaparami, papryką itp.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :