:m:a:k:a:r:o:n:::n:a:::z:i:e:l:o:n:o:

[29.04.2007] Dzisiaj zjadłem mój pierwszy posiłek na zewnątrz w tym roku. Okoliczności wprawdzie były dość chłodne, słońce już nisko wisiało nad szczęśliwicami, wokół panowała wspaniała cisza warszawskiego długiego weekendu, najdłuższego weekendu, kulminacji wszystkich weekendów, kiedy to szczęśliwie wszyscy wyjechali i można było poczuć się w Warszawie jak w lesie. Rześkie powietrze, śpiewające ptaki i pachnący ziołami makaron. Chłód szybko przegonił mnie do domu i postanowiłem poświęcić ten wieczór mojej (zapomnianej przeze mnie samego) stronie :p:e:s:t:o:.

Danie to jest wyjątkowo szybkie gdyż w 10-12 minut kiedy gotuje się makaron można przygotować całą resztę. Smak ma bardzo delikatny, więc ważne jest użycie dobrej oliwy, parmezanu i świeżych ziół, które to składniki decydują o subtelnym kolorycie tej potrawy. Szalotkę można ewentualnie zastąpić posiekaną cebulką, ale lepiej nie iść na zbyt wiele kompromisów.

 
 
składniki:
makaron
cukinia (mała i młoda)
4 szalotki
2 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy
raszponka (dużo - garść na każdy talerz)
świeże zioła: natka pietruszki, mięta, oregano (ew. tymianek, rozmaryn)
orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika)
sól, pieprz
         
 
1. Zagotować wodę, osolić i wstawić makaron.

2. Szalotki obrać i przepołowić, czosnek posiekać drobno, wszystko wrzucić na rozgrzaną w rondlu/patelni oliwę. Smażyć 1 minutę.

3. W tym czasie cukinię pokroić dość grubo (1 cm talarki na pół, ćwiartkę), posolić i dodać do szalotek. Dusić ok. 8 minut często mieszając.

4. Zioła umyć, drobo posiekać, 2/3 dodać do cukini na kilka minut przed końcem duszenia.

5. Orzeszki piniowe krótko uprażyć na patelni aby były lekko zarumienione (trwa to 2-3 minuty)

6. Na talerzu na umytą raszponkę ułożyć odsączony makaron i cukinię, posypać resztą świeżych ziół, orzeszkami piniowymi, świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem. Ewentualnie skropić oliwą jeśli za sucho.
         
         
: : << poprzedni : : : : następny >> : :