: : << poprzedni : : : : następny >> : :


:::m:a:k:a:r:o:n:::z:::p:o:m:i:d:o:r:a:m:i:::i:::s:z:a:ł:w:i:ą:::

[12.08.2004] Znowu niewyczerpany temat makarony. To danie będące pochodną makaronu z sosem pomidorowym jest naprawdę ekspresowe, bardzo proste i tanie. Przy tego typu potrawach należy zwrócić szczególną uwagę na dobrą jakość składników - zwłaszcza oliwa i ser muszą być naprawdę najwyższej klasy. Już to pisałem wielokrotnie, ale powtórze znowu - nie oszczędzajmy na oliwie. Dobra oliwa extra vergine kosztuje co najwyżej 3 grosze za gram (30 zł za 1 litr, ale można kupić taniej), do takiego dania na 2 porcje użyjemy jej ok. 25 gramów, czyli 75 groszy. Tania, zła oliwa kosztuje przynajmniej 1 grosz za gram, czyli na tym daniu zaoszczędzimy maksymalnie 50 groszy (25 groszy na porcji), a przy okazji zepsujemy poważnie ten czysty, prosty smak, a sobie humor. Podobnie jest z parmezanem, jest drogi, ale używa się go bardzo mało i można długo przechowywać, malutka ilość świeżo startego prawdziwego parmezanu wnosi do potrawy bardzo wiele, natomiast namiastka zakonserwowanego proszku z palstikowej torebeczki tylko psuje smak. I jeszcze kwestia oliwek, można dodać kilka dobrych oliwek (tutaj użyłem włoskich w oliwie), ale nie można dodać tych z supermarketu wymoczków ze słoika pływających w jakiejś mętnej wodzie, takim oliwkom mówimy nie. Oszczędzać trzeba rozsądnie - lepiej nie dodawać w ogóle oliwek i parmezanu, ale użyć najlepszej oliwy. Dobra, przystępujemy do gotowania, naprawdę szybko to idzie - całe danie da się zrobić w czasie, kiedy będzie gotował się makaron, czyli w 10 minut. Aha, szałwia, oczywiście jeśli jest się sierotą, to się w środku lata nie ma szałwi w doniczce. No coż można pomóc?... to danie jest definitywnie z szałwią i absolutnie ze świeża, taki tu jest pomysł, ale jak się nie ma to można zrobić to samo i dodać na końcu świeżą bazylię, rokietę (nazywaną też z włoska rukolą), oregano albo do smażenia pomidorów tymianek czy więcej rozmarynu, albo w ogóle zrobić bez ziół.

składniki:
ulubiony makaron
2 dojrzałe pomidory
1 ząbek czosnku
6-10 świeżych liści szałwi (nie masz szałwi? trzeba było posadzic!)
oliwa
parmezan
sól, pieprz
ew. kilka czarnych oliwek
ew. trochę rozmarynu i oregano

koszt: 4 zł

 
  1. Wstawić makaron i gotować zgodnie z rozmiarem i rodzajem podług instrukcji na opakowaniu.  
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobno, wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę (ew. dadać rozmaryn i oregano). Obrany czosnek wycisnąć do pomidorów, albo dodać drobno posiekany. Posolić. Smażyć na dość silnym ogniu 5 minut mieszając.  
  3. Na czystej patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić liście szałwi, smażyć 1-2 minuty, aż liście będą chrupkie.  
  4. Makaron odcedzic, zalać pomidorami, posypać parmezanem, dodać oliwki i na wierzchu ułożyć liście szałwi.  
 
: : << poprzedni : : : : następny >> : :