::k:u:s:k:u:s:::z:i:e:l:o:n:e::

 
[16.12.2002] Jest to inna wersja szybkiej (15 minut potrzeba na jej przygotowanie) potrawy z kuskus, którą już kiedyś opisywałem >>>. Ta wersja dobrze nadaje się na zimę, bo brokuły, marchewka, cebula należą do nielicznych warzyw, które są jadalne i tanie o tej porze roku. Pomidory można zastąpić takimi z puszki, albo też z nich zrezygnować. W ogóle można z kilku składników zrezygnować, ale pamiętajmy o oliwie i soku z cytryny, w ostatecznym wypadku da się też zjeść samo przyprawione kuskus. Danie jest bardzo smaczne, lekkie i zdrowe, więc proszę nie narzekać, że nie wygląda na zdjęciu powalająco.
 

potrzeba to, co na zdjęciu:
1 brokuł
1/2 cebuli
5 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
1 szklanka kuskus
2-3 pomidory
1 mała marchewka
garść pestek dyni i słonecznika (lub inne orzechy)
zioła (najlepiej świeże, różne, np. natka pietruszki, mięta, melisa, bazylia)
sól, pieprz, cytryna

koszt: 6-8 zł


1. Kuskus zalewamy wrzątkiem (ok. 1 cm wody powyżej poziomu kaszy) i zostawiamy na kilka minut, aby spęczniało.
2. Brokuł dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy na talarki i razem wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 10 minut.
3. W tym czasie pokrojoną cebulkę szklimy na oliwie kilka minut, dodajemy rozgnieciony czosnek, nasiona/orzechy, pokrojone pomidory (najlepiej bez skórki) i kuskus - wszystko razem mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, ale tylko na chwilę potrzebną nam na dodanie pozostałych składników, o czym więcej można poczytać w punkcie 4.
4. Odcedzamy brokuły i marchewkę i dodajemy do kuskus. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, ew. dodajemy jeszcze oliwy dla lepszego smaku.

 
: : << poprzedni : : : : następny >> : :