:k:a:s:z:a:::g:r:y:c:z:a:n:a:::d:e:j:n:e:k:a:

[12.10.2002] Przedstawiam danie z kaszy gryczanej inspirowane kuchnią rosyjską, nazwę wymyśliłem sam na część Aleksandra Dejneki, genialnego malarza rosyjskiego (zobacz obraz >>). Zdecydowanie potrawa ta jest bardzo tania i bardzo szybka w obsłudze. Szczególnie lubię kaszę przysmażoną z patelni, lekko chrupiącą, dlatego preferuję wykonanie tego dania na patelni, a nie w piekarniku (zresztą na patelni wygodniej i szybciej). Niewątpliwie wiele wnosi tutaj świeży lubczyk dodany w niewielkiej ilości, ale mam oczywiście świadomość, że o coś takiego niełatwo. Ponieważ kasza sama w sobie ma mało wyrazisty smak, gorąco polecam eksperymentowanie z różnymi przyprawami. Proporcje są tutaj ustawione pod kątem 1 patelni ok. 28 cm średnicy, natomiast raczej niewygodnie jest gotować tak małą ilość kaszy, więc radzę ugotować przynajmniej 1 szklankę kaszy w 1/2 litra wody i połowę odłożyć "na jutro". Jeśli całość robimy w piekarniku, najwygodniej pomnożyć składniki razy 2 i zrobić to w płaskim naczyniu żaroodpornym.

potrzeba:
1/2 szklanki kaszy (40 gr)
1/4 litra wody
2 ząbki czosnku (20 gr)
5 łyżek oleju/masła (50 gr)
cebula (10 gr)
1 jajko (30 gr)
2 czubate łyżki śmietany (18-22%) (30 gr)
2 czubate łyżki twarogu (białego sera) (60 gr)
pomidor(y) (50 gr)
zioła świeże bądź suszone: natka pietruszki, cząber (mało), lubczyk (niezawiele)

koszt 2,9 zł (2 porcje)

1. Ugotować kaszę: do gotującej się wody wsypujemy 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżki oleju, 1/2 szklanki kaszy, ale podkreślam, że tak mało kaszy nie warto gotować, dlatego ugotujmy od razu jedną szklankę w 1/2 litra wody, a potem odłożymy połowę na potem. Gotujemy na małym ogniu do 20 minut pod przykryciem. Podczas gdy kasza się gotuje, my powinniśmy myśleć o tym, czy nam się przypali, czy też będzie za mokra. Idealna i jedyna słuszna jest sucha i sypka. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulę zeszkloną na tłuszczu.
2. Biały ser, śmietanę i jajko ucieramy razem na gładką, płynną masę, solimy i pieprzymy. Kaszę wykładamy z garnka na patelnię i równo oraz cienko rozprowadzamy na całej powierzchni, zalewamy masą serową, nie mieszamy! Ustawiamy na bardzo małym gazie i smażymy kilka minut (może być pod przykryciem), aż masa serowa się zetnie. Można też cały ten proces wykonać w żaroodpornym naczyniu w piekarniku - wstawić na kwadrans kaszę polaną sosem do średnio nagrzanego piekarnika.
3. Na końcu układamy kawałki pomidorów na wierzchu i można jeszcze podgrzać całość parę minut, albo podawać od razu posypane posiekanymi ziołami. Jeśli nie mamy świeżych ziół, tylko suszone, to lepiej dodać je do kaszy od razu po ugotowaniu. Jeśli mamy tylko natkę pietruszki, to też będzie smacznie, tyle że wachlarz smaków skromniejszy.
: : << poprzedni : : : : następny >> : :