: : << poprzedni : : : : następny >> : :
 

:k:a:s:z:a:::j:a:g:l:a:n:a:::z:::j:a:b:ł:k:a:m:i:

 
[06.02.2005] Kasza to taka wygodna rzecz, którą można zawsze mieć w domu na wszelki wypadek - wszystkie składniki do tego dania (kasza, jabłka, bakalie, miód) można dość długo przechowywać, czyli idealne danie na partyzancką spiżarnie, na czarną godzinę. Ale uwaga - nie przesadzajmy - kasza jaglana zbyt długo pozostawiona bezczynnie może zjełczeć. Danie jest tanie, bardzo zdrowe, pyszne, świetne na zimę i proste do przygotowania. Zanim podam przepis kilka słów o samej kaszy, które to kiedyś już opublikowałem w nieistniejącym już Citymagazine:

Kasza - jeden z najstarszych i najbardziej podstawowych składników pożywienia na naszym obszarze geograficznym - staje się współcześnie potrawą niemal egzotyczną. O ile kaszę mannę kojarzą pewnie wszyscy z dzieciństwa, a kaszę gryczaną z barów mlecznych, może też niektórzy wiedzą, że w krupniku najczęściej pływa kasza perłowa, ale podejrzewam, że wiele osób nie wie jak wygląda ani jak smakuje pęczak jęczmienny albo z ziaren pszenicy, grysik kukurydziany, czy też kasza jaglana. Właściwie nie wiem dlaczego wszystkie te kasze wyparł ryż, który przecież wcale nie jest tańszy, ani smaczniejszy, ani zdrowszy, ani też łatwiejszy w przygotowaniu. Rozumiem, dlaczego kuskus (nb. jest też kasza) tak sprawnie toruje sobie drogę do naszych stołów - nie wymaga gotowania, jest ekstremalnie proste i ekspresowe do przyrządzenia, ale ryż? Zwłaszcza, że najpopularniejszy jest u nas taki najgorszy, rozgotowany, długoziarnisty w foliowych torebkach, beeee. No ale o tym jak obchodzić się z ryżem będzie innym razem, dzisiaj na stół idzie kasza!

Wybrałem kaszę jaglaną, która jest moim tegorocznym zimowym przebojem, w okresie największego zarażenia jagłem jadłem ją na co drugą kolację. Kaszę jaglaną robi się z obtłuczonych ziaren prosa i chociaż należy do najbardziej zapomnianych kasz, można ją bezproblemowo kupić w sklepach ze "zdrową żywnością", na bazarowych stoiskach z workami bakaliów, mąk i grochów, a nawet w niejednym spożywczaku. Jej cena jest bardzo zróżnicowana, ale można już dostać od ok. 3 zł za kilogram, chociaż w eleganckim sklepie w śródmieściu Warszawy widziałem amerykańską kaszę jaglaną w małych torebkach, wychodziło bezlitosne 18 złotych za kilogram! Przy takiej cenie można nabrać wrażenia, że je się jakiś egzotyczny indiański specyfik, a nie nasze proste, wiejskie proso. Ale nawet kupując trochę droższe, "ekologiczne" jagły wychodzi naprawdę bardzo tanio, za 1 złoty polski mamy po ugotowaniu gwarantowane 2 duże talerze kaszy.


Kasza jaglana jest genialna jako samodzielne danie z jabłkami, z różnymi bakaliami, albo z suszonymi śliwkami (w sezonie śliwkowym także oczywiście pieczona ze świeżymi śliwkami). W wersji niesłodkiej może być podawana z bryndzą, albo podobnie jak kasza gryczana - okraszona podsmażonym boczkiem z cebulką, może być też po prostu dodatkiem do różnych dań zastępującym np. ziemniaki. Wprawdzie nie znam nikogo, kto lubi zupy mleczne (chociaż na pewno tacy nieszczęśnicy istnieją), ale znam przepis na bardzo partyzancką zupę z kaszą jaglaną i ponieważ jest bardzo krótki, to go przytaczam: ugotowaną na sypko kaszę dodać do ciepłego mleka.

JAK GOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ

Na gotowanie kaszy jest kilka metod, najmilej się czuję jak wychodzi na sypko, ale to wymaga trochę staranności i zależy też od kaszy. W każdym wypadku zaczynamy od umycia ziaren (podobnie jak z ryżem, o czym wszyscy zapominają), można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie, albo płukać parę razy w naczyniu, a następnie odsączyć wodę. Tak przygotowaną kaszę wrzuca się na wrzątek, którego powinno być ponad dwa razy więcej niż kaszy, czyli na szklankę kaszy używamy 2,5 szklanki wody (można też zmieszać pół na pół mleko i wodę), wrzątek lekko solimy i dodajemy tłuszcz, np. na taką ilość 1 czubatą łyżkę masła. Gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy co się dzieje - normalnie kasza wchłonie cały płyn i będzie już trochę gotowa, a czasem już to kaszy wystarcza i jest sypka i świetna, wszystko zależy od gatunku. Jeśli jeszcze jest twardawa, to dalej możemy ją wstawić do piekarnika (może być w tym samym garnku i dobrze przykryta) na następne 20 minut, żeby doszła, albo, co jest dość ciekawe i ekwilibrystyczne gotować ją na parze w większym przykrytym garnku z wrzątkiem (około 30 minut). Można także taki garnek z gorącą kaszą owinąć dobrze w koc i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu, powinna dojść do siebie. Wszystkie te zabiegi wynikają z tego, że zostawienie jej dłużej na gazie spowoduje albo przypalenie, albo rozgotowanie w przypadku dolania wody. No cóż wymaga to trochę zachodu i trochę wprawy... ale dobra wiadomość jest taka, że cała reszta związana z przygotowaniem kaszy jest banalnie prosta i zależy całkowicie od nas, nie trzeba dbać ani o proporcje, ani o komplet składników, wszystko jest elastyczne i łatwe.Poniższy przepis to tylko przykład, warto poeksperymentować samemu z ulubionymi bakaliami i rożnymi pestkami. Dobra jest też najprostsza po wstępnym gotowaniu zapieczona z masłem, cynamonem i miodem lub cukrem.
 
Kasza jaglana z jabłkami

- Jabłka obrać i pokroić w plasterki (bez ogryzków oczywiście) i dusić w rondlu z dodatkiem odrobiny wody i masła przez 10 minut, następnie można dodać umyte i namoczone rodzynki i trochę kropli soku z cytryny, orzechy (np. włoskie, albo migdały). Posypać cynamonem, ewentualnie kardamonem i dodać ugotowaną wcześniej kaszę. Zamieszać i podawać polane miodem, ew. posypane cukrem. Bardzo dobre też z jogurtem.

W wersji trochę wolniejszej można to danie przygotować w piekarniku - ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym kaszę i podduszone jabłka z dodatkami, górna warstwa powinna być z kaszy, można ją polać śmietaną, zapiekać około 30 minut na małym ogniu. W tym wypadku używamy kaszy jeszcze nie w pełni ugotowanej, tylko po wstępnym, 20-minutowym gotowaniu.

potrzeba:
kasza jaglana
kilka jabłek
rodzynki
orzechy
miód
trochę soku z cytryny
ew. jogurt naturalny
cynamon, ew. kardamon
koszt 2 porcji ok: 4-6 zł

 
: : << poprzedni : : : : następny >> : :