::::p:l:a:c:k:i::::g:r:y:c:z:a:n:e::::

[16.12.2001] Smażone placki z ugotowanej kaszy gryczanej poznałem kilka lat temu w Krakowie, gdy często gościłem u Anki Bargiel i Rafała Bujnowskiego. Kojarzyć mi się więc będą już zawsze z tym wysokim, mocno zdewastowanym mieszkaniem na ulicy Koletek, w którym unosił się zapach schnących olejnych obrazów.

Na początek przepis Justyny Kucharczyk, który opracowała dla edycji DOBRO (projekt Galerii Raster).


Natomiast tutaj podaję swoją wariację, proporcje można zmieniać, najważniejsze to uzyskać masę o takiej konsystencji, aby dało się ją usmażyć w postaci placków:

składniki podstawowe:

kasza gryczana (szklanka)
3-4 jajka
3 łyżki mąki
6 łyżek płatków owsianych
cebula

składniki wymienne:

papryka
pestki słonecznika
czosnek
natka pietruszki i inne zioła (także suszone)
sól, pieprz, olej

koszt: 3-4 zł (duża ilość placków - na 3-4 osoby)


1. Ugotować kaszę gryczaną: do 1/2 litra gotującej się wody wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i łyżeczkę oleju i szklankę kaszy. Gotujemy na małym ogniu 20 minut pod przykryciem. Taka kasza jest już sama w sobie przepyszna, zwłaszcza, jak się uda nam na sypko i sucho i pod koniec gotowania dodamy rozgnieciony czosnek i masło, doskonała na przykład ze świeżym pomidorem i cebulą, albo z podsmażonym boczkiem. Ale to innym razem, teraz robimy placki.

2. Do ugotowanej kaszy wbijamy jaja, sypiemy mąkę i płatki, dodajemy zeszkloną na maśle cebulę, przyprawy i inne dodatki, mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka to dodajemy płatków owsianych, jeśli zbyt gęsta, to można dodać jajko, albo trochę mleka.

3. Smażymy na oleju z obu stron po kilka minut.

Można jeść samo, albo z dodatkiem świeżych warzyw, na przykład pomidora.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :